Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) Başvuru
Giriş:
Ceza, hukuk veya idari davalarda, tüm iç hukuk yolları tüketilmiş ve AİHM'e başvuru süresi içerisinde başvuru yapılmış olsa da, AİHM'nin başvuruyu reddetmesi halinde, temel hak ve özgürlüklerinizin ve adil yargılanma hakkınızın ihlal edildiğini düşünüyorsanız, başvurabileceğiniz tek mercii Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)'dir.
Bireysel Başvuru Hakkı:
AİHM'e başvuru hakkı, 11 No'lu Ek Protokol ile genişletilerek bireylere, hükümet dışı örgütlere ve kişi gruplarına tanınmıştır. Bu hak, AİHS'ye taraf olan devletlerin yargı yetkisi içinde bulunan ve AİHS ile temel hak ve özgürlükleri ihlal edilen tüm kişilere tanınmıştır.
Başvuruya Yetkili Kişiler:
- Bireyler
- Tüzel kişiliği haiz hükümet dışı organizasyonlar
- Tam ehliyetli olmayanlar (vasileri aracılığıyla)
- Ceza davalarında hükümlüler (mahkemece atanan vasileri aracılığıyla)
- Hayatını kaybeden kişilerin akraba ve mirasçıları
Başvuru Dilekçesi:
Başvuru dilekçesi, AİHS'de tanımlanan hak ve özgürlüklerin ihlaliyle bağlantı kurularak hazırlanmalıdır. Uygulamada birçok başvuru dilekçesi, istinaf veya temyiz dilekçesi formatında hazırlandığından, değerlendirmede sorunlara yol açmaktadır.
Başvuru Süresi:
AİHM'e başvuru için iç hukuk yolları tüketilmesi ve son kararın verilmesinden itibaren dört aylık başvuru süresi vardır.
Avukat Desteği:
AİHM'e başvurularda, iç hukuk branşlarında olduğu kadar İnsan Hakları Hukuku ve AİHM içtihatları konusunda uzman avukat desteği almak önemlidir.