İhtarname İle Verilen Borcun Ödenmesini İstemek

Bir alacaklı, borcunu ödemeyen borçlusuna ihtarname göndererek borcun ödenmesini isteyebilir. İhtarname, borçluya borcunu resmi bir şekilde tebliğ etmek ve yasal haklarını kullanmadan önce ona bir süre vermek için kullanılır.

İhtarnamede Yer Alması Gereken Bilgiler:

  • Alacaklının ve borçlunun kimlik bilgileri
  • Borcun miktarı ve tarihi
  • Borcun nasıl ve ne zaman ödenmesi gerektiği
  • Borcun ödenmemesi halinde alacaklının başvuracağı yasal işlemler
  • İhtarnameyi düzenleyen yetkili kişinin imzası ve kaşesi

İhtarname Gönderilmesi:

İhtarname, noter aracılığıyla veya taahhütlü posta yoluyla gönderilebilir. İhtarname tebliğ edildikten sonra borçluya borcunu ödemesi için belirtilen süre tanınır. Borçlu, bu süre içerisinde borcunu öderse herhangi bir yasal işlemle karşılaşmaz.

Borcun Ödenmemesi Halinde:

Borçlu, ihtarnamede belirtilen süre içerisinde borcunu ödemezse alacaklı aşağıdaki yasal işlemlere başvurabilir:

  • İcra takibi: Alacaklı, icra dairesine başvurarak borçlu hakkında icra takibi başlatabilir. İcra takibi sonucunda borçlunun malvarlığına haciz konularak borç tahsil edilebilir.
  • Dava açmak: Alacaklı, borçluya karşı dava açarak borcunun ödenmesini talep edebilir.

İHTARNAME

…………………….. NOTERLİĞİ’NE

İHTAR EDEN : AA (TCKN: …………………..)
….adres………………………………………………………………………………………………………………….

MUHATTAP : BB (TCKN: …………………..)
….adres………………………………………………………………………………………………………………….

KONU : Mevcut ve vadesi gelen borcunuzun işbu ihtarın tebliğinden itibaren 5(Beş) gün içerisinde ödenmesi ihtarıdır.

AÇIKLAMALAR

Sayın Muhatap,

Aramızdaki sözlü anlaşma gereği ertesi gün tarafıma geri ödemesi yapılmak üzere ………………… tarihinde, şahsıma ait banka hesabından tarafınıza ait TR…………………………………………………………….. IBAN ve …………………………… Hesap Numaralı banka hesabınıza, dekont açıklamalarında da belirtildiği üzere toplam ………………-TL borç para verilmiştir.

Ancak vadesi gelmiş olmasına rağmen işbu borcunuz olan miktardan yalnızca ………..-TL tutarı kadar ödeme yapılmış olup, geriye kalan miktar halen tarafıma ödenmemiştir.

Sayın muhatap, yukarıda açıklanan sebeplerle iş bu ihtarın tarafınıza tebliğini takip eden 5(Beş) gün içerisinde; aramızdaki sözlü anlaşmayla belirlenen ancak banka dekontlarıyla da desteklenen ve ispatlanabilen vadesi geçmiş …………. -TL tutarındaki borcunuzu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununa göre borçlu her kusurundan sorumlu olduğundan ve söz konusu borç muaccel olup sizi temerrüde düşürdükten sonra iş bu ihtarnameyi keşide etmek zorunda kalındığından …….-TL ihtarname masrafı dahil  olmak üzere ….-TL’yi tarafıma ait …………………………………. isimli ve TR…………………………………………………………….. IBAN numaralı ………….. Bankası hesabıma ödeme yapmanızı, belirtilen süre içerisinde ödeme yapmamanız halinde borç bakiyesinin faiz ve ferileri ile birlikte tahsili için yasal yollara başvurulacağını, hakkınızda icra takibi başlatılacağını, bu uğurda yapılacak her türlü masraf, yargılama gideri, harç ve Avukatlık ücretlerinin de tarafınızdan tahsil edileceğini ve bununla birlikte fazlaya ilişkin tüm yasal hak ve alacaklarımı saklı tuttuğumu ihtaren bildiririm.

Sayın Noter;

Üç nüshadan ibaret işbu ihtarnamenin bir nüshasının muhataba tebliğini bir nüshasının dairenizde saklanmasını tebliğ şerhi verilecek diğer nüshasının ise tarafımıza verilmesini talep ederiz. (TARİH…..)

İHTAR EDEN; AA

(imza…..)